Cadrele didactice unite împotriva fenomenelor antisociale: Seminar instructiv-metodic la început de an

Seminarul instructiv-metodic cu tema „Rolul dirigintelui în combaterea fenomenelor antisociale” organizat astăzi, la data de 3 ianuarie, 2025, a fost o oportunitate de formare și aprofundare pentru cadrele didactice, în special pentru diriginți, în vederea identificării și gestionării eficace a comportamentelor deviante și a fenomenelor antisociale care pot apărea în rândul elevilor, acestea pot afecta grav atât dezvoltarea personală a elevilor, cât și atmosfera din cadrul școlii.

În cadrul seminarului colegii- diriginți : Olga Covalciuc, Nicolina Cecan, Silvia Scutaru, Olga Oprea, au subliniat importanța rolului dirigintelui nu doar în gestionarea activităților școlare, ci și în formarea valorilor morale și etice ale elevilor, fiind un model de urmat și un ghid în viața lor socială.

Au fost discutate diversele tipuri de comportamente antisociale, de la actele de violență fizică și verbală, până la comportamentele de tip bullying, utilizarea drogurilor, furturile sau absenteismul școlar. De asemenea, participanții au învățat cum să recunoască semnele acestor comportamente la elevi, care adesea nu sunt evidente la prima vedere.

Seminarul a oferit diriginților un set de instrumente și tehnici prin care pot preveni și combate aceste fenomene: implementarea unor programe educaționale anti-bullying, activități de consiliere individuală și de grup, crearea unui mediu școlar sigur și incluziv și colaborarea strânsă cu părinții și autoritățile locale. Au fost analizate și studiate cazuri concrete de succes, unde intervențiile diriginților, în colaborare cu ceilalți membri ai comunității educaționale, au avut un impact pozitiv asupra prevenției fenomenelor antisociale. De asemenea, au fost discutate și lecțiile învățate din abordările mai puțin eficiente.

Seminarul instructiv-metodic nu doar că a oferit un spațiu de învățare continuă pentru profesori, dar și a contribuit la consolidarea unui sistem educațional responsabil și orientat spre dezvoltarea unor tineri echilibrați și integri.

Secvențe din cadrul seminarului –

     

      

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *